Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Gerhard Schröder urmau sa se intilneasca astazi, in Germania, cu ocazia unuia dintre cele mai mari tirguri industriale din lume, Hanovra Messe 2005. 6.000 de companii din 60 de tari, 3.000 de jurnalisti si un numar considerabil de vizitatori vor expune sau vor admira in aceasta saptamina cele mai noi descoperiri tehnice industriale.

Stralucirea evenimentului contrasteaza insa cu situatia economica a Rusiei si Germaniei, cele doua tari care - pentru prima data in acest an - organizeaza expozitia in comun. Liderul rus si cel german urmau sa discute tete-a-tete, intr-un moment in care si unul, si celalalt au probleme serioase acasa, atit politice, cit mai ales de natura economica.

In Germania, cancelarul social-democrat asteapta cu multe semne de intrebare alegerile din luna mai. In ciuda tuturor reformelor concepute de Schröder si ministrii sai, economia continua sa scada, aflindu-se acum in cel de-al doilea an de recesiune. Cea mai stringenta problema este insa rata alarmanta a somajului, ajunsa la un nou record postbelic. Peste 5 milioane de persoane, adica aproape 12 % din populatia activa a Germaniei, nu au in acest moment un loc de munca.

De partea cealalta, presedintele Putin, pina nu de mult extrem de popular in rindul rusilor, a inceput sa asiste la propria-i cadere in sondajele de opinie, provocata de cvasiesecul reformei sociale, dar mai ales de situatia dificila din politica regionala, in care tot mai multe tari CSI ies, "trintind usa", de sub influenta Moscovei. Putin asista insa in prezent si la o temperare nedorita a ritmului de crestere economica, dupa ce cazul Iukos a descumpanit chiar si pe investitorii din Germania, partenerul strategic in economie. Anul trecut, intrarile de capital german in Rusia au scazut cu peste o jumatate de miliard de euro.