Printre invitati au figurat si 1200 de veterani ai armatei americane, din divizia care a ajuns prima la Buchenwald.

Gerhard Schroeder a spus ca germanii nu mai pot schimba trecutul tarii, dar ca pot trage invataminte din perioada cea mai rusinoasa din istoria Germaniei.

"Nu vom mai permite ca nedreptatea si violenta, antisemitismul, rasismul si ura fata de straini sa ridice din nou capul", a spus Schroeder, pe un ton grav.

De partea sa, presedintele Consiliului central al comunitatilor evreiesti din Germania, Paul Spiegel,
a afirmat ca trecutul trebuie rememorat.

"E singurul mod in care putem garanta generatiilor viitoare ca suferintele tuturor victimelor perioadei naziste nu au fost total gratuite".

Se estimeaza ca la Buchenwald si-au gasit moartea in jur de 56.000 de persoane - in principal evrei si detinuti politici, dar si prizonieri de razboi
sovietici, tigani si homosexuali.

Buchenwald nu a fost un lagar al mortii in sensul in care a fost cel de la Auschwitz, neavand camere de gazare.

Insa multi din detinutii adusi aici au fost torturati si ucisi, in timp ce altii au pierit de foame si boli, sau, in cazul unora dintre ei, din cauza virusurilor cu care au fost infectati in mod deliberat, ca parte a unor experimente medicale.

Nevasta comandantului lagarului, Ilse Koch, si-a atras o trista notorietate, prin aceea ca ordonase ca pielea detinutilor morti sa fie folosita la confectionarea unor abajururi.

In momentul in care, pe 11 aprilie 1945, soldatii americani intrau in lagarul de la Buchenwald, au dat peste 20.000 de persoane care traiau in conditii de neimaginat.

Comandantul trupelor americane le-a ordonat mai multor sute de locuitori ai orasului Weimar sa viziteze lagarul, ca sa vada cu propriii lor ochi ororile naziste.