Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a respins si a trimis spre reexaminare legea cetateniei care prevede intrezicerea ocuparea unor functii publce de catre persoanele cu dubla cetatenie.

Potrivit legii care a fost adoptata de Parlamentul de la Chisinau la inceputul lunii decembrie 2007, persoanele cu dubla cetatenie nu pot sa indeplineasca functia de presedinte al Republicii Moldova, membru al guvernului, primar, politist, judecator, inclusiv la Curtea Constitutionala sau lucrator vamal. Aceste functii, prevede legea, pot fi pastrate daca persoana in cauza renunta la a doua cetatenie in termen de sase luni, informeaza Cotidianul.

In scrisoarea adresata sefului Legislativului moldovean, presedintele Voronin subliniaza ca "pentru a asigura compatibilitatea acestei legi in cadrul normativ al Consiliului Europei este necesar de a solicita si opinia expertilor acestui organism international", informeaza Ziua.

Voronin mai aminteste ca Republica Moldova este parte la Conventia europeana cu privire la cetatenie si la Conventia privind prevenirea cazurilor de apatridie. "Conventiile mentionate, adauga presedintele Voronin, stabilesc principiile si regulile care determina drepturile si indatoririle persoanelor care poseda simultan doua sau mai multe cetatenii si acorda o deosebita atentie egalitatii tuturor in fata legii".

In urma respingerii legii cetateniei de catre seful statului moldovean, conform procedurii, sau parlamentul isi mentine votul si presedintele promulga legea sau legislativul accepta propunerile si obiectiile presedintelui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.