Livrarile spre UE nu vor fi afectate, promite Gazprom. Presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko au intrat din nou in conflict din cauza gazelor rusesti.
Grupul rus Gazprom a amenintat joi ca va sista livrarea de gaz rus Ucrainei din cauza datoriilor neplatite care se ridica la 1,5 miliarde de dolari, dar a precizat ca va continua sa furnizeze acestei tari gaze din Asia Centrala, transmite AFP, citata de NewIn. Daca situatia datorii ucrainene “nu se va rezolva inainte de ziua de luni, 11 februarie, Gazprom nu va avea alta solutie comerciala decat sa puna capat livrarilor de gaz rus suplimentar catre Ucraina”, a precizat grupul. Ucraina este in general aprovizionata de Gazprom cu gaze provenind din Asia Centrala, dar de la inceputul anului a primit si gaz rus din rezervele Gazprom, din cauza “livrarilor insuficiente din partea tarilor terte”, explica purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, intr-un comunicat. Acest gaz suplimentar, care reprezinta in prezent un sfert din totalul gazelor livrate Ucrainei, nu a fost platit, a explicat Gazprom, care estimeaza la 1,5 miliarde de dolari datoriile Kievului.

Comunicatul Gazprom este contrazis insa de Naftogaz, compania ucraineana, care sustine ca nu are nicio datorie fata de Gazprom. “Naftogaz Ucraina nu are nicio datorie catre Gazprom (...). Naftogaz isi va indeplini toate obligatiile catre Gazprom si RosUkrEenergo, prin asigurarea tranzitului tuturor volumelor catre statele din Europa”, se arata intr-un comunicat al companiei din Ucraina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.