Pe fondul ingrijorarii create de nehotarirea franceza, parlamentul italian a spus miercuri un "si" hotarit Constitutiei Europene.
Italia a devenit miercuri primul dintre statele fondatoare ale UE care a ratificat Constitutia Europeana, ca urmare a votului favorabil acordat in parlament. Documentul a fost aprobat cu 217 voturi "pentru" si 16 "impotriva" in Senat, la aproximativ trei luni dupa ce fusese votat in cadrul Camerei inferioare a legislativului italian. Rezultatul a fost intimpinat cu multumire de oficialii de la Bruxelles, care au apreciat ca pasul facut de Italia reprezinta "un semn bun" pentru Europa.

Tratatul european va intra in vigoare numai in momentul in care va fi ratificat de toate cele 25 de state membre. Alaturi de Italia, alte patru tari au dat pina in prezent unda verde Constitutiei Europene - Ungaria, Lituania si Slovenia, in cadrul parlamentului, si Spania, printr-un referendum organizat in luna februarie. Problemele insa abia incep, o data cu consultarile publice care vor fi organizate pe aceasta tema in Danemarca, in septembrie, si in Marea Britanie, anul viitor.

In plus, semne de intrebare in privinta votului acordat tratatului european ramin si in Franta. Ultimele sondaje de opinie, care arata ca numarul celor ce vor vota impotriva tratatului se afla in jurul a 50%, au fost comentate pe larg atit la Paris, cit si la Bruxelles. Ministrul francez de Externe, Michel Barnier, a recunoscut zilele trecute ca francezii se afla intr-o stare de confuzie in privinta acestui subiect, dar a apreciat ca, in cadrul referendumului programat pentru 29 mai, votul va fi cu siguranta pozitiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.