Trei submarine germane, poreclite „flota pierduta a lui Hitler“, au fost descoperite in Marea Neagra, in largul coastelor turcesti.

In 1941, cele trei submersibile (U19, U20 si U23) au fost aduse din portul Kiel, aflat la Marea Baltica, pina la Constanta. Armata germana a atacat atunci Rusia si avea nevoie de sprijinul flotei pentru a-si garanta succesul. Cum trecatoarea Bosfor era inchisa la acea vreme, navele au fost dezmembrate si transportate pina in Marea Neagra pe uscat. Au traversat, in total, peste 3.000 km.

In 1944, Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste, iar cele trei submarine au ramas blocate in port, fara nici o posibilitate de a primi ajutor. Echipajele au primit ordin sa faca submersibilele sa dispara, iar de atunci, U19, U20 si U23 sint considerate pierdute.

Inginerul turc Selcuk Kolay sustine acum ca a descoperit epavele celor trei nave dupa ani buni de eforturi. El a folosit, in cautarile lui, arhivele vechi din armata germana, interviuri cu marinari supravietuitori ai razboiului si cercetari cu ajutorul sonarului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.