Un tribunal rusesc a refuzat sa-i acorde unui fost vicepresedinte al companiei Yukos care sufera de SIDA si cancer dreptul de a fi spitalizat si tratat medical. Vasily Alexanyan a fost tinut in detentie vreme de aproape doi ani, asteptand sa fie trimis in judecata, informeaza BBC.

Aleksanian, in varsta de 36 de ani, sufera de SIDA si de cancer la nodulii limfatici, dar, in izolatorul ''Matrosskaia Tisina'', unde se afla inchis de peste doi ani in vederea anchetarii, nu i se acorda nici un fel de ingrijiri, relateaza Ziua.

"O biopsie de noduli limfatici arata ca Aleksianov are o escrescenta maligna. Aceasta a fost cauzata de socul puternic si stresul la care a fost supus. Descoperirea unei alte boli mortale de care sufera Aleksanian este un alt motiv pentru care ar trebui eliberat din inchisoare si anulate audierile tribunalului", a declarat avocatul aprararii, Elena Lvova, potrivit Adevarul

Avocatii lui Aleksanian au adaugata ca ca acesta este suspect si de tuberculoza si ca risca sa moara curand. Judecatoarea care a dat verdictul a programat ca judecarea sa inceapa saptamana viitoare , ea declarand ca Aleksanian nu are nevoie de tratament spitalicesc

BBC informeaza ca Vasily Alexanyan a aparut in fata instantei, joi, pentru o audiere le-a spus cu aceasta ocazie reporterilor ca tocmai aflat de la medici ca are cancer si a acuzat autoritatile penitenciare ca au refuzat sa-i acorde medicamentele de care are nevoie fiindca a refuzat sa depuna marturie impotriva fostului presedinte Yukos, Mihail Hodorkovsky.

Fostul presedinte al Iukos, Mihail Hodorkovski, care executa o condamnare de 8 ani de inchisoare pentru fraude si evaziune fiscala, intr-o inchisoare din Siberia, a intrat miercuri in greva foamei in semn de sprijin pentru prietenul sau.

"Prietenul, avocatul si fostul meu coleg este fortat sa depuna marturie impotriva mea, ceea ce reprezinta un act de tortura. Stiu din numeroase articole ca lui Aleksanian, grav bolnav, ii este refuzat tratamentul medical, fiind amenintat cu moartea. Il ucid in inchisoare deoarece el, un om curajos si onest, refuza sa minta si sa calomnieze", a spus Hodorkovski, potrivit Ziua.

In cei cinci ani de cand a declansat campania impotriva Iukos, pe atunci unul dintre cele mai importante si transparente companii de gaze si petrol din Rusia, prin arestarea in 2003 a top-managerului Aleksei Piciughin, Kremlinul s-a comportat fara mila, scrie "Novaia Gazeta", citatat de Adevarul.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut de 4 ori - fara succes - ca dl Alexanyan sa fie spitalizat, relateaza BBC


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.