Ministii de externe din tarile Uniunii Europene vor purta luni discutii tensionate cu privire la modalitatile de a mentine Serbia pe un drum pro-european, in contextul asteptatelor alegeri de duminica viitoare.

La intalnirea convocata la Bruxelles, majoritatea ministrilor se vor pronunta in favoarea semnarii unei intelegeri de pre-aderare cu Belgradul, pentru a contrabalansa astfel socul iminentei declaratii de independenta din partea provinciei Kosovo.

Olanda nu accepta un astfel de document, decat daca Serbia il preda pe Ratko Mladic tribunalului international de la Haga.

Serbia este reprezentata la intalnirea de la Bruxelles de ministrul de externe Vuk Jeremic. Partenerii sai de discutie sunt insa divizati cu privire la mesajul pe care ar trebui sa il transmita Belgradului.

Majoritatea ministrilor sunt gata sa semneze un acord care ar pune Serbia pe drumul catre aderarea la Uniunea Europeana.

Scopul este acela de a trimite un semnal pozitiv inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care se confrunta actualul presedinte Boris Tadic, cu vederi occidentale si ultranationalistul Tomislav Nikolic.

Decizia ministrilor trebuie insa sa aiba unanimitate si olandezii insista ca nu au de gand sa semneze daca Serbia nu se decide sa-l trimita pe generalul Mladic la Haga.

Nu suntem dispusi sa schimbam regulile din motive politice, i-a declarat un diplomat olandez corespondentei BBC Oana Lungescu. Un astfel de lucru n-ar face altceva decat sa toare gaz pe foc, a mai spus el.

Pe de alta parte, ministrii de externe vor aproba initierea negocierilor cu Serbia asupra unui plan care ar permite sarbilor sa calatoreasca in tarile Uniunii Europene fara vize, dupa ani de izolare.

Ei nu vor accepta insa sa trimita trupe europene de mentiere a ordinii in Kosovo, pentru a evita astfel orice fel de speculatie ca independenta provinciei ar fi inevitabila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.