Rusia a acuzat joi NATO ca trece cu vederea fabricile din state membre care produc modelul sovietic de pusti Kalasnikov, fara a detine licente adecvate, si a amenintat ca va cere compensatii, relateaza Reuters.

Noul ambasador rus la NATO, Dmitri Rogozin, a repetat acuzatiile conform carora pustile Kalasnikov, sau AK-47, au avut atat de mare succes la export incat firmele de stat din tarile foste aliate comuniste ale Rusiei, care sunt membre NATO, copiaza modelul fara a avea licenta.

"Trebuie sa aflam cati bani au pierdut Federatia Rusa si compania care fabrica originalul", a precizat Rogozin, intr-o conferinta la Moscova privind relatiile Rusia-NATO. "Daca aflam ca Rusia trebuie compensata, acest subiect va fi discutat", a adaugat el.

Acesta a prezentat o lista cu fabrici din state NATO care produc si exporta mii de copii de Kalasnikov in Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Prim-vicepremier rus Serghei Ivanov a atras atentia asupra acestui fenomen inca de la inceputul anului trecut, declarand la vremea respectiva ca o serie de state est-europene continua sa practice "pirateria intelectuala" si "utilizeaza ilegal licente din perioada sovietica", in pofida propunerilor formulate de Moscova de a rezolva aceasta problema. Armele de tip Kalasnikov, cea mai populara arma fabricata vreodata, reprezinta o problema pentru Moscova, care nu reuseste sa impiedice raspandirea unor copii piratate.

Membrii fostului Pact de la Varsovia care au aderat la NATO - printre care se numara si Romania - obisnuiau in trecut sa achizitioneze armament sovietic si licente de productie. In prezent insa tara noastra continua sa produca si foloseasca arma sovietica la inarmarea fortelor armate romanesti.

Moscova a reiterat totusi ca asemenea contracte sunt nule de mult timp, indemnand la inlocuirea lor cu altele noi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.