Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata in Domeniul Apararii a SUA (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) a reusit sa transforme SF-ul in realitate.

Daca, pana acum cativa ani, un robot precum cel folosit de Sigourney Weaver in seria "Alien" parea un vis, astazi, totul este mult mai aproape de realitate.

In ultima vreme, Pentagonul a inceput o serie de proiecte menite sa sporeasca eficienta militarilor americani pe campul de lupta. De aceea, DARPA a investit 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui exoschelet robotizat. Acest sistem ar putea sa dea soldatilor posibilitatea de a alerga mai repede, sa care arme mai grele si sa efectueze sarcini din ce in ce mai complicate, pe campul de lupta. Practic, militarul este transformat intr-un cyborg.

Transformarea fortelor militare ale SUA

In ultimii ani, in SUA, a inceput sa se contureze o dezbatere legata de viitoarea forma a fortelor armate. Avand aliante si angajamente vaste, superputerea este indreptatita sa-si doreasca un "spectru intreg" de capacitati militare, pentru a se putea ocupa cu misiuni incepand de la razboaie si terminand cu mici actiuni politienesti. Insa, formula concreta a acestor dotari este din ce in ce mai controversata si s-ar putea dovedi costisitoare.

Donald Rumsfeld, primul secretar al Apararii din mandatul presedintelui George W. Bush, propunea ca fortele armate sa fie reduse, iar fondurile sa fie investite in arme "inteligente", sisteme de recunoastere si sisteme informationale. Viteza, discretia, meticulozitatea si retelele urmand sa inlocuiasca masele de forta. Ideea armatei legata de "luptatorul viitorului" consta intr-un fel de cyborg, dotat cu o multitudine de echipamente electronice de-a dreptul miraculoase si cu un mic monitor pe vizorul castii, toate legate - fara fire - de senzori, arme si camarazi. Noile uniforme ar avea in interiorul lor sisteme proprii de incalzire si racire. Informatiile privitoare la conditia fizica a soldatului ar fi trimise medicilor, iar un "exoschelet" i-ar intari structura corpului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.