Noul ambasador al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a avertizat Alianta Nord-Atlantica sa nu pregateasca ceea ce el a numit "surprize neplacute" daca presedintele Vladimir Putin va decide sa participe la reuniunea NATO care va avea loc la Bucuresti, la inceputul lunii aprilie, relateaza BBC.

"Este extrem de important ca la summitul NATO de la Bucuresti, sa nu avem nicio surpriza care sa complice si mai mult cooperarea Rusia-NATO", a declarat Rogozin intr-o conferinta de presa de la Moscova, conform Adevarul. El nu a precizat daca Putin va accepta sa mearga la summit si nu a detaliat "suprizele" la care se referea.

Printre subiectele de tensiune dintre cele doua parti se afla proiectul scutului american din Polonia si Cehia, dorinta Ucrainei si Georgiei de aderare la NATO sau dosarul Kosovo.

Rogozin a insistat asupra faptului ca nici Germania si nici Ucraina nu indeplinesc criteriile de aderare la NATO, precizand ca milioane de ucraineini care muncesc in Rusia vor avea de suferit daca tara lor, care candva era sub control sovietic, va adera la NATO.

Referitor la Kosovo, Ziua precizeaza ca el a cerut Serbiei sa reziste in fata sprijinului acordat de occidentali independentei provinciei sarbe.

"Ei propun pacea in conditii rusinoase si care ranesc poporul sarb", a spus Dmitri Rogozin, avertizand impotriva oricarei "presiuni asupra sarbilor" pentru a-i face sa accepte aceasta independenta.

Noul ambasador al Rusiei la alianta nord atlantica a readus in discutie si proiectul scutului antiracheta american care ar urma sa fie instalat partial in Cehia si Polonia, informeaza BBC

Dmitri Rogozin a spus ca scutul nu e destinat decat intereselor de securitate americane si a insistat ca nu va include doar radare ci si componentele de atac, adica rachete.

"In cadrul NATO nu s-a luat nici o decizie in acest sens", a spus oficialul rus, insistand ca planul american ignora principiul solidaritatii euro-atlantice.

"Chiar daca am crede ce spun americanii ca unele state ar putea ataca Europa cu rachete, stiu tarile NATO cine va avea de castigat si cine va fi victima in razboi?", s-a intrebat ambasadorul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.