Printul Rainier al III-lea de Monaco, a carui casatorie cu starul american Grace Kelly a dat eleganta hollywoodiana vechii dinastii europene, a murit ieri, la varsta de 81 de ani.

Decesul a fost pronuntat dupa incetarea mai multor functii vitale - cardiaca, pulmonara si renala -, la 1.30 (ora Romaniei), la spitalul in care printul a fost tratat in ultimele saptamani, a anuntat Palatul Regal, citat de CNN.

"Traim un moment dureros. Cu totii ne simtim orfani dupa moartea celui care a modelat Principatul Monaco dupa propria-i personalitate incredibila, in toti cei 56 de ani ai domniei sale", se arata intr-un comunicat.

Printul Rainier a fost unul dintre cei mai longevivi monarhi, domnind peste unul dintre cele mai mici state ale lumii. Lui i se atribuie majoritatea creditului pentru mentinerea pe harta a principatului. Monaco - stat cu o suprafata mai mica de doi kilometri patrati - s-a aflat sub autoritatea familiei Grimaldi timp de peste sapte secole, insa doar dupa inscaunarea lui Rainier, in 1949, teritoriul si-a inceput spectaculoasa transformare in paradisul fiscal de astazi.

La inceput, tanarul print i-a atras pe turisti cu ajutorul cazinourilor si al hotelurilor. Dar abia dupa curtea asidua si, in final, casatoria cu acrita americanca Grace Kelly, Monaco a capatat imaginea sclipitoare ce a atras un aflux continuu de nave de croaziera umplute pana la refuz cu vizitatori. Conexiunile pe care si le-a creat la Hollywood au facut din Monaco escala obligatorie pentru cinefili, in special vara, inaintea Festivalului de la Cannes. Deseori stingher in public, Rainier a luptat pentru mentinerea independentei principatului fata de Franta si pentru pastrarea statutului de paradis fiscal.

Final tragic de casnicie

In 1982, magia principatului s-a transformat in drama. Autoturismul la bordul caruia se afla Grace Kelly a derapat si a plonjat in afara uneia dintre sinuasele sosele ale principatului. Ranita grav, sotia printului a murit in urmatoarele 24 de ore. Rainier a incercat sa depaseasca drama proiectandu-si toata energia asupra intereselor de afaceri. Totodata, el si-a concentrat atentia asupra pregatirii fiului sau, Albert, in vederea preluarii sarcinilor complexe presupuse de conducerea principatului. Rainier mai are doua fiice, Caroline si Stephanie. Printul Albert nu a fost niciodata casatorit si nu are copii, astfel incat, desi a preluat autoritatea principatului, aproape sigur linia succesiunii va merge catre fiul lui Caroline.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.