Ultranationalistul Tomislav Nikolici a obtinut cele mai multe voturi (39.4%), duminica, la primul tur al alegerilor prezidentiale din Serbia, devansandu-l pe proeuropeanul Boris Tadici, clasat al doilea, cu 35,4% din sufragii, potrivit unei estimari a organizatiei CESID, informeaza NewsIn.

Cei doi candidati isi vor disputa un al doilea tur, la 3 februarie, intrucat niciunul nu a obtinut majoritatea absoluta din primul tur, a precizat CESID (Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie), care a publicat rezultate preliminare neoficiale.

Rata de participare la vot la scrutinul prezidential desfasurat duminica in Serbia a atins 60,6%, nivelul cel mai ridicat de la alegerile din 2000, cand 74,5% dintre alegatori s-au prezentat la urne.

Acest prim tur, disputat de noua candidati, a luat de altfel forma unui plebiscit - pentru sau contra unei apropieri a Serbiei de Uniunea Europeana, in conditiile in care liderii albanezi ai provinciei Kosovo, urmeaza sa-si proclame in curand independenta, fata de care majoritatea tarilor UE este favorabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.