Parlamentul bulgar a respins astazi patru proiecte de declaratii prezentate de opozitie pentru recunoasterea "genocidului armean", a anuntat o sursa din legislativ, informeaza NewsIn.

Proiectele, prezentate de partidele conservatoare si de un partid ultranationalist, vizeaza recunoasterea "genocidul armean in Imperiul otoman, in perioada 1915 - 1922".

O treime dintre parlamentari s-au abtinut. Deputatul Aleksandr Radoslavov, de la Partidul Socialist aflat la guvernare, a declarat ca "adevarul istoric este un lucru, iar politica actuala este altceva".

Bulgaria, tara vecina Turciei, este guvernata de o coalitie de centru-stanga din care face parte si partidul minoritatii turce Miscarea pentru Drepturi si Libertati, ce reprezinta 10% din populatia totala a tarii.

Douazeci de tari, printre care Franta, au recunoscut existenta genocidului armean. Parlamentul European a fost primul care a adoptat, in 1987, termenul de "genocid" in legatura cu masacrarea si deportarea armenilor in ultimii ani ai Imperiului Otoman. Aceste masacre s-au soldat cu moartea a peste 1,5 milioane de persoane, potrivit armenilor.

Turcia estimeaza insa numarul victimelor la doar 250.000 - 500.000 si respinge notiunea de genocid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.