Presedintele rus Vladimir Putin se va afla astazi si maine in vizita in Bulgaria, tara care, in perioada blocului comunist est-european, era cel mai fidel aliat al Moscovei.

Pe vremea comunistilor, dictatorul comunist Todor Jivkov propusese chiar ca tara sa sa devina a saisprezecea republica a URSS, relateaza EVZ.

Acum, Bulgaria este tara membra a Organizatiei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene, insa relatiile sale cu Moscova raman stranse, comenteaza AFP. Ocazia oficiala pentru aceasta vizita este marcarea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei dupa cinci secole de dominatie otomana. Vladimir Putin a fost in vizita in Bulgaria si in 2003, pentru marcarea a 125 de ani de la eliberarea Bulgariei.

Pretextul oficial al presedintelui rus este inaugurarea "Anului Rusiei" in Bulgaria, dar potrivit cotidianului Romania Libera adevaratul motiv il constituie semnarea unor contracte in domeniile energiei nucleare si retelelor de transport al petrolului si gazului care ar putea "ingropa" definitiv proiectul european al gazoductului Nabuco si ar consfinti dependenta totala a Europei de gazul rusesc.

Rusia si Bulgaria vor semna un acord in valoare de 4 miliarde de euro pentru constructia centralei nucleare de la Belene (in apropiere de Plevna, langa granita cu Romania).

Potrivit directorului centralei de la Belene, Iordan Gheorghiev, noile reactoare ale centralei de la Belene respecta standardele de securitate ale Uniunii Europene, spre deosebire de cele ale vechii centrale de la Kozlodui, dintre care doua au fost inchise definitiv, iar la celelalte doua au fost inchise de urgenta de doua ori in ultimele sase luni, informeaza International Herald Tribune, citata de Romania Libera.

Misiunea principala a lui Putin la Sofia va fi sa convinga autoritatile bulgare sa participe la proiectul South Stream de constructie a unei conducte de gaz.

Potrivit ministrul bulgar al Economiei, Petar Dimitrov, autoritatile de la Sofia si cele de la Moscova nu s-au inteles inca cu privire la cine va fi proprietarul gazoductului, relateaza Ziua.

In primavara lui 2007, a fost semnat un prim acord referitor la constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pana la Otranto pe coasta Italiei. Bulgaria si Rusia intentioneaza sa semneze un acord oficial referitor la gazoductul South Stream cu prilejul vizitei la Sofia a presedintelui rus Vladmir Putin, programata a avea loc vineri 18 ianaurie 2008.

"Este posibil sa nu putem semna un acord la sfarsitul acestei saptamani, urmand ca discutiile sa continue si pe durata vizitei presedintelui rus. Noi dorim sa obtinem pentru Bulgaria o serie de beneficii economice de pe urma acestei conducte insa negocierile sunt dificile", a precizat Petar Dimitrov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.