In marile orase italiene, taxa de intrare in centru a redus drastic nivelul de poluare.

La inceputul anului, la Milano a fost instituita o taxa cu caracter ecologic, care inca mai provoaca discutii in Peninsula. Denumita "Ecopass", obliga soferii masinilor poluante sa plateasca daca vor sa circule prin centrul orasului. Aceasta s-a dovedit o solutie viabila pentru un aer mai curat in marile metropole.

Cat de mare este taxa ce impune restrictii de circulatie? Difera de la oras la oras, fiecare primarie actionand cum crede de cuviinta pentru protejarea calitatii aerului sau pentru diminuarea traficului.

Roma, acces doar intre anumite ore

Accesul este restrictionat prin Zone cu Trafic Limitat (ZTL) in Centrul istoric al Romei, precum si in Trastevere, Testaccio, Rione Monti si San Lorenzo. Astfel: de luni pana joi, intre orele 6.30-18.00, vinerea, intre 6.30-18.00 si de la 23.00 la 3.00 dimineata, sambata, intre orele 14.00-18.00 si 23.00-3.00. Motocicletele si scuterele au acces liber in ZTL oricand, la fel si rezidentii, persoanele cu handicap sau alte categorii care obtin un permis special.

Din 10 ianuarie pana pe 27 martie 2008, in fiecare joi, toate autovehiculele (mai putin cele cu Euro 4, cele care utilizeaza gpl sau metan, electrice sau hibride) vor avea accesul restrictionat in ZTL, alternativ: intr-o joi, cele ale caror numere de inmatriculare se termina cu un numar par (inclusiv zero), urmatoarea saptamana cele cu numar impar. Amenda este de 71 de euro si va fi expediata la adresa proprietarului masinii in Romania, dar in cel mult 90 de zile se poate face recurs.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.