Presedintele american, George W. Bush, crede ca pana la sfarsitul mandatului sau se va incheia pacea in Orientul Mijlociu

Aflat la prima vizita a unui presedinte american in teritoriile controlate de Autoritatea Palestiniana, George W. Bush a declarat joi: „Sint increzator ca, avind ajutorul necesar, statul palestinian va fi creat“., informeaza Cotidianul.

Declaratiile sale au fost facute dupa o intrevedere de 90 de minute cu presedintele Autoritatii, Mahmud Abbas, si dupa intrevederea de miercuri, cu premierul israelian Ehud Olmert.

„Pentru a exista o pace durabila, presedintele Mahmoud Abbas si premierul israelian Ehud Olmert trebuie sa ajunga la un acord si sa faca alegeri dificile. Sunt convins ca o vor face. Cred ca acest lucru se va intampla si ca un tratat de pace se va semna inainte de incheierea mandatului meu”, a declarat presedintele Statelor Unite, potrivit EVZ.

Potrivit Ziua, la randul sau, presedintele palestinian si-a exprimat speranta ca un acord de pace cu Israelul va fi incheiat inainte de ianuarie 2009.

"Am inceput negocieri bilaterale cu vecinii nostri israelieni, sub patronajul dumneavoastra. Speram ca se vor incheia in timpul mandatului dumneavoastra prin sfarsitul ocupatiei si crearea unui stat palestinian", a afirmat Abbas.

"Contam pe sprijinul si interventia dumneavoastra pentru a pune capat suferintelor palestinienilor", a adaugat el.

Dupa discutiile din Cisiordania, presedintele Abbas a declarat ca vizita lui George Bush ofera o speranta poporului palestinian.

“Vreau sa imi reafirm angajamentul in ceea ce priveste respectarea tuturor acordurilor semnate anterior”, relateaza BBC.

“Cerem si Israelului sa isi respecte angajamentele asumate prin foaia de parcurs a procesului de pace, pentru ca credem ca e nevoie ca toate partile implicate sa se dedice finalizarii acestui proces”, a spus presedintele Abbas.

In conferinta de presa de miercuri, premierul israelian Ehud Olmert subliniase si el faptul ca, fara recuperarea controlului Gazei de catre oficialii Autoritatii Palestiniene, nu poate fi vorba de un acord de pace. „Nu va fi pace daca terorismul nu este oprit. Gaza trebuie sa fie parte a acordului“, a spus Olmert, potrivit Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.