Rusia a numit un politician nationalist, adept al unor idei radicale, in functia de ambasador al Moscovei la NATO, informeaza BBC.

Potrivit Ziua, cunoscut politician nationalist si adept al liniei politice dure, Rogozin este un partizan al cresterii arsenalului militar al Rusiei pentru a contracara "amenintarea" din partea Aliantei Nord-Atlantice. Recent, el a declarat ca, daca va fi numit in aceasta functie, va apara interesele Serbiei in Kosovo.

Dmitri Rogozin a mai fost reprezentantul presedintelui Putin in negocierile purtate cu Uniunea Europeana cu privire la statutul enclavei ruse Kaliningrad.

In luna noiembrie a anului trecut, Rogozin afirma ca "Transnistria este teritoriu al Rusiei, cu limba si cultura corespunzatoare".

De asemenea, in 2001, ocupand functia de presedinte al Comisiei de politica externa din Duma de Stat a Rusiei, Dmitri Rogozin afirma chiar la Bucuresti ca integrarea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica ar putea genera probleme serioase, in special in raporturile Bucurestiului cu Chisinaul.

Cotidianul adauga ca Rogozin a fost reprezentantul Rusiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, unde a aparat Moscova de acuzatiile referitoare la razboiul din Cecenia. In 2001, Rogozin voia sa discute cu oficialii NATO despre aderarea Rusiei „pentru a submina Alianta din interior“, dupa care a calificat-o, in 2006, drept „organizatie pe patul de moarte“. A declarat ca principalii aliati ai Moscovei sint „rachetele sale strategice“ si considera ca extinderea NATO e o amenintare „reala si virtuala“.

Unii observatori atrag insa atentia ca numirea sa ca ambasador la NATO ar putea fi doar o incercare a Kremlinului de a-l plasa intr-un post international de prestigiu, pentru a-i reduce de fapt influenta politica la Moscova, relateaza BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.