Presa israeliana de astazi trateaza amplu vizita istorica a presedintelui american George W. Bush, dar exprima opinii divergente cu privire la importanta efectiva a acestei deplasari, comenteaza NewsIn.

Haaretz subliniaza intr-un editorial ca "aceasta vizita va deveni o dulce amintire saptamana viitoare, cand premeirul israelian Ehud Olmert va numara zilele pana la publicarea raportului comisiei de ancheta Winograd" cu privire la conduita sa in timpul razboiului din Liban, in vara anului 2006. Cotidianul liberal scrie totusi ca presedintele american a adresat un mesaj clar Israelului "cerandu-i desfiintarea coloniilor construite ilegal".

Cotidianul independent Maariv titreaza pe prima pagina: "Premierul i-a prezentat lui Bush planul secret al dosarului nuclear iranian", care contine documente, analize si fotografii facute din satelit colectate de serviciile de informatii israeliene.

Aceeasi abordare o are si Yediot Aharonot, cotidian de mare tiraj, care precizeaza ca, "potrivit unor surse de la Ierusalim, Bush ar fi dispus sa ia in considerare o actiune militara" impotriva Iranului. Cotidianul afirma, pe de alta parte, ca Olmert i-a spus lui Bush ca Israelul se pregateste pentru o operatiune de anvergura in Gaza in care vor fi vizate gruparile armate palestiniene care lanseaza rachete pe teritoriul israelian.

Paradoxal, Jerusalem Post - cotidian de dreapta in limba engleza - este singurul care pune in evidenta declaratiile optimiste ale lui Bush: "Este o sansa istorica pentru a face pace" intre israelieni si palestinieni.

Editorialul il sfatuieste totusi pe presedintele american sa-i ceara omologului palestinian Mahmoud Abbas "sa opreasca educatia razboiului" din presa si scolile palestiniene. Cotidianul subliniaza ca Bush a cerut desfiintarea coloniilor construite ilegal si ca Olmert s-a declarat "incurajat" de abordarea dosarului iranian.

Imagine: George Bush si Ehud Olmert, in timpul vizitei
Sursa : CNN


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.