Premierul polonez Donald Tusk: "am responsabilitatea sa apar securitatea polonezilor si nu pe a americanilor"

Noul Guvern polonez de centru-dreapta nu va aproba amplasarea de elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul tarii, daca Washingtonul nu isi va asuma angajamentul de a consolida capacitatea de aparare antiaeriana a Poloniei, a declarat ministrul Apararii Bogdan Klich, citat de Reuters.
Primul-ministru polonez Donald Tusk a pretins miercuri din partea SUA suplimentarea garantiilor de securitate pentru Polonia in cazul instalarii elementelor scutului american de aparare antiracheta pe teritoriul polonez, transmite AFP.

"Acordul nostru in chestiunea instalarii elementelor scutului antiracheta este legat de posibilitatea sporirii securitatii Poloniei", a declarat Tusk presei.

Premierul polonez si-a inasprit discursul in ajunul multiplelor consultari pe aceasta tema cu SUA, Rusia (extrem de ostila acestui proiect) si Republica Ceha, care la randul sau negociaza cu Washingtonul conditiile amplasarii unei statii radar pe teritoriul ceh.

"Pentru moment, in cursul negocierilor in aceasta chestiune purtate de predecesorii nostri (conservatorii fostului premier Jaroslaw Kaczynski) nu am primit nici asigurari si nici garantii privind sporirea gradului de securitate al tarii", a mai spus seful cabinetului de centru-dreapta de la Varsovia.

"Eu sunt responsabil pentru securitatea polonezilor si nu pentru cea a americanilor, cu tot respectul pe care il port aliatilor nostri", a punctat Tusk.

Klich a precizat ca va negocia cererile Poloniei, printre care si initierea unei cooperari militare la un nivel superior, cu omologul sau american Robert Gates, in cursul unei vizite la Washington programate pentru perioada 14-16 ianuarie.

"In Washington, vreau sa subliniez aspectele care intereseaza partea poloneza", a declarat el marti dupa-amiaza, in cursul unui interviu.

"Primele dintre aceste aspecte vizeaza pachetul auxiliar (de aparare aeriana) fara care consimtamantul Guvernului polonez pentru instalatiile americane este destul de greu de imaginat", a adaugat el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.