Pentagonul a difuzat ieri o inregistrare video si audio a incidentului de duminica din Stramtoarea Ormuz, care pare sa confirme amenintarile iraniene formulate intr-o confruntare intre navele iraniene si americane, relateaza NewsIn.

In aceasta inregistrare se poate auzi un mesaj adresat, potrivit Washingtonului, de o persoana aflata la bordul unei vedete iraniene. Exprimandu-se in limba engleza, persoana este intrerupta de mai multe ori de un militar de pe nava americana USS Hopper, care ii cere sa se indeparteze de nava. Persoana de pe nava de razboi iraniana spune: "Va voi ataca, veti fi aruncati in aer in cateva minute".

Inregistrarea video, care dureaza patru minute si 20 de secunde, filmata de pe puntea navei americane Hopper, prezinta vedete rapide care se apropie de navele de razboi americane USS Hopper, USS Port Royal si USS Ingraham. Vedetele rapide, cinci la numar potrivit Pentagonului, sunt de culoare albastra si se apropie de distrugatorul american.

Un marinar de pe punte foloseste o statie radio si isi identifica nava. "Va apropiati de navele coalitiei in ape internationale", spune el adresandu-se vedetelor iraniene, pe fundalul sonor al sirenei. "Stabiliti comunicarea, identificati-va si declarati-va intentiile!", a mai spus el.

Inregistrarea video prezinta apoi imagini cu vedetele, care nu au nicio inscriptie sau drapel iranian, navigand in jurul celorlalte doua nave americane. Dupa o intrerupere, inregistrarea continua cu vocea barbatului care spune: "va voi ataca", apoi "veti fi aruncati in aer in cateva minute".

Presedintele american George W. Bush a declarat ieri, ca aceasta confruntare navala, care a avut loc in Stramtoarea Ormuz, pe unde tranziteaza o parte considerabila a petrolului mondial, reprezinta o "provocare" din partea Iranului. "Il consideram un act de provocare. Este o situatie periculoasa si nu ar fi trebuit pur si simplu sa faca acest lucru", a declarat presedintele cu cateva ore inainte sa plece din Statele Unite intr-un turneu de o saptamana in Orientul Mijlociu.

Guvernul iranian a incercat, pe de alta parte, sa minimalizeze incidentul, calificandu-l drept un fapt "obisnuit". "Trei nave de razboi americane au intrat in apele regionale si, ca de obicei, acestea au fost identificate", dupa care "si-au continuat drumul fara probleme", a declarat pentru agentia Fars o sursa din randul Gardienilor Revolutei, armata ideologica a regimului de la Teheran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.