In timp ce Bazilica Sfantul Petru, unde a fost depus trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea, este luata cu asalt de sute de mii de pelerini, cardinali din Colegiul ce urmeaza sa-l desemneze pe viitorul Papa au inceput sa ofere indicii despre posibilul succesor al Suveranului defunct.

Un cardinal francez, citat de "Financial Times", a semnalat posibilitatea unei surprize din partea conclavului ce urmeaza sa-l voteze pe succesor. Colegiul Cardinalilor ar putea opta pentru un Papa din Africa, Asia sau America Latina, unde populatia catolica o depaseste in prezent pe cea din Europa sau din America de Nord. "Orice este posibil", a estimat cardinalul Bernard Panafieu. O astfel de alegere ar avea nevoie de sprijinul unor cardinali europeni, avand in vedere ca Europa detine 58 din totalul de 117 cardinali care vor face parte din conclavul ale carei intruniri vor debuta cel mai devreme la 17 aprilie.

Totusi, alegerea unui Suveran neeuropean ar putea constitui o optiune populara, in conditiile in care clerul, dar si laicii militeaza energic in favoarea misiunii Bisericii in plan social, in cel al combaterii saraciei si al extinderii in afara teritoriilor istorice europene. Surpriza alegerii unui Papa din afara Europei ar fi tot atat de mare ca si cea din octombrie 1978, cand a fost ales Ioan Paul al II-lea, de origine poloneza, el devenind primul Papa neitalian din ultimii 455 de ani.

Specialistii italieni de la Vatican au avertizat ca deznodamantul viitorului conclav este mai dificil de prevazut ca oricand, insa estimeaza ca, in contextul complexitatii actuale politice, sociale si etnice, mai multe aliante transnationale s-ar putea alcatui rapid in spatele diferitilor candidati. Astfel, cardinalii liberali din Europa ar putea gasi o cauza comuna cu mai multi cardinali conservatori din Africa sau America Latina, avand in vedere ca ambele grupuri au fost nemultumite de vigurozitatea cu care a aparat Ioan Paul al II-lea autoritatea Vaticanului asupra bisericilor nationale, au comentat specialistii.

200 de lideri

Pana in prezent, circa 200 de sefi de stat si-au anuntat participarea la funeraliile de la Vatican. 15.000 de politisti au fost desfasurati pe strazile capitalei, in conditiile in care se asteapta un aflux fara precedent de peste doua milioane de pelerini. Dispozitivul de securitate include 1.500 de agenti ce au misiunea de a asigura protectia oficialilor straini.
Zeci de mii de credinciosi s-au adunat inca din primul moment in fata Bazilicii Sfantul Petru, pentru a-i aduce un ultim omagiu Suveranului Pontif decedat la varsta de 84 de ani, dupa multi ani de suferinta fizica.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.