Toti marii directori ai gigantului petrolier rus Iukos au fugit din Rusia de teama arestarii, "din cauza atmosferei de teroare menite sa paralizeze activitatea grupului", declara pentru AFP o sursa din cadrul companiei. "Financial Times" preciza la randul sau ca toti directorii companiei petroliere ruse se afla la Londra, in prezent "nemaifiind nici un membru al conducerii in Rusia".


Directorul financiar al Iukos, Bruce Misamore, afirma din capitala britanica: "Nu doresc sa ma las sacrificat de politica rusa", precizand ca nu va reveni in Rusia decat daca "va fi sigur ca libertatea si securitatea nu ii vor fi in pericol".
Iukos datoreaza statului rus 25 miliarde de dolari, analistii sustinand ca imensa datorie ar fi rezultatul opozitiei principalului actionar si fost director executiv Mihail Hodorkovski fata de puterea de la Kremlin, el fiind in prezent arestat si judecat pentru evaziune fiscala. Autoritatile ruse au organizat la 19 decembrie o licitatie pentru vanzarea Iuganskneftgaz, principala unitate de productie a grupului Iukos, licitatie care ar putea fi preludiul dezmembrarii grupului, directorul executiv, Steven Theede, apreciind ca este vorba de "un furt organizat de guvern in scopuri politice".