In timp ce SUA se chinuiesc sa-si refaca prestigiul sifonat in Irak, China si Rusia lupta pentru sfarsitul lumii unipolare.

Ce a adus nou anul 2007 in politica mondiala? Marcheaza el inceputul unei modificari a raportului de forte in arena internationala? Se intrevede oare sfarsitul lumii unipolare conturate dupa incheierea Razboiului Rece? Suntem martorii unui declin al Americii sau e doar o impresie? Si care sunt tarile ce beneficiaza de pe urma aparentului declin?

Realitatea este ca America ramane cea mai mare putere militara, economica, tehnologica si chiar institutionala a lumii. Cheltuieste cu apararea mai mult decat urmatoarele 14 tari din clasamentul bugetelor militare.

Are cel mai mare PIB. A fortat portile revolutiei tehnologice in domeniul IT si are cele mai bune universitati. Influenta ei nu se opreste aici: cultura populara americana, filmele, muzica, Pepsi si Coca-cola, tot ce e legat de fast-food au patruns si unde n-au ajuns puscasii marinei americane. In fine, oferta ideatica a Americii - capitalismul si democratia - nu si-au gasit inca o alternativa credibila.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.