Declaratia lui Olli Rehn este cea mai clara indicatie de pana acum privitoare la faptul ca UE va amana orice decizie pana dupa alegerile prezidentiale din Serbia. Anuntul oficialului european vine la numai o zi dupa ce Serbia a stabilit ca alegerile prezidentiale vor avea loc la 20 ianuarie.

"Solutia pentru Kosovo va fi amanata pentru inceputul primaverii", a spus Rehn. "Trebuie gasita o solutie. Situatia actuala nu poate fi controlata", a precizat Rehn. Primavara incepe la 21 martie si miništrii de Externe din UE vor avea o intalnire foarte importanta in Slovenia, in perioada 28 - 29 martie.

Alegerile prezidentiale din Serbia vor stabili daca reformistul liberal proeuropean, Boris Tadici, este reales, sau puterea va merge catre Partidul Radical, al carui lider este judecat la Haga pentru crime de razboi.

Rehn nu a explicat amanarea deciziei in dosarul Kosovo, dar diplomatii au spus ca ministrii de Externe din UE au decis informal saptamana aceasta ca, daca este stabilita data pentru alegerile din Serbia, vor evita sa intreprinda prematur actiuni care ar alimenta nationalismul.