Turcia e dispusa sa-i ofere azil

Presedintele Kargazstanului, Askar Akaiev si-a semnat ieri oficial demisia in fata unor reprezentanti ai Parlamentului de la Biskek, cu care convenise sa renunte la putere dupa cateva zile de negocieri. Demisia, semnata in Ambasada Kargazstanului de la Moscova, intra in vigoare de astazi si permite organizarea de alegeri prezidentiale la 26 iunie, asa cum parlamentarii decisesera deja. Hotararea lor era ilegala, de vreme ce alungarea de la putere a lui Akaiev s-a facut la presiunea strazii, nu prin mijloace constitutionale. Semnalele de la Moscova si Washington indicau ca marile puteri nu vor recunoaste legitimitatea unui scrutin desfasurat in conditiile unui presedinte ales legal, dar aflat in exil. Lipsit de bogatiile naturale ale unor vecini precum Kazahstanul, Uzbekistanul si Tadjikistanul, confruntat cu saracia si aflat pe traseul drogurilor dinspre Asia spre Europa, Kargazstanul nu poate supravietui in lipsa sprijinului SUA si al Rusiei, care detin fiecare baze militare pe teritoriul tarii.

Incapatanarea fostului presedinte, ce amenintase de mai multe ori de la 24 martie incoace, data cand a parasit tara, ca nu recunoaste legitimitatea inlaturarii sale, crea premisele unei crize politice fara sfarsit la Biskek. Saptamana trecuta, Akaiev si-a indulcit tonul, aratand ca este gata sa se retraga daca ii vor fi conferite garantii pentru integritatea membrilor familiei sale. in cei 15 ani in care s-a aflat la conducerea tari, Akaiev a reusit sa-si propulseze fiica in Parlament, iar sotia sa, desi fara vreo functie oficiala, era considerata a se amesteca adesea in politica tarii, ceea ce a starnit furia oponentilor.

Fostul presedinte si familia sa intentioneaza sa plece in exil, ministrul turc de Externe, Abdullah Gul, anuntand ca "Akaiev ar putea alege Turcia ca tara in care sa-si petreaca restul vietii". Turcia are legaturi puternice din punct de vedere lingvistic si cultural cu tarile turcofone din Asia Centrala, desprinse din URSS.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.