Aproximativ 50 de insurgenti au fost raniti si cel putin unul omorat in atacul-surpriza asupra inchisorii Abu Ghraib (vestul Bagdadului) organizat de acestia sambata seara, a anuntat ieri armata Statelor Unite, citata de AP. De asemenea, circa 40 de militari americani si 13 detinuti au fost raniti. Nici unul dintre cei aproximativ 20 de romani din cadrul detasamentului medical de la Abu Ghraib nu a avut insa de suferit in urma atacului, au anuntat surse romanesti.

Operatiunea, de o violenta fara precedent, a rebelilor irakieni a fost revendicata pe internet de gruparea condusa de Abu Musab Al-Zarqawi, seful retelei teroriste Al Qaeda din Irak. "Fratii vostri din organizatia Al Qaeda din Mesopotamia au atacat inchisoarea Abu Ghraib, unde sunt detinuti musulmani si musulmane", se arata in documentul, a carui autenticitate nu a putut fi stabilita deocamdata. Textul adauga ca zece atacatori au fost ucisi in confruntare, inclusiv soferii sinucigasi ai celor sapte masini-capcana.

Americanii spun ca asaltul insurgent de la Abu Ghraib a fost foarte bine organizat. Rebelii au plasat o masina-capcana in perimetrul uneia dintre cladirile inchisorii si au profitat de lasarea intunericului pentru a se apropia. Cand autovehiculul a sarit in aer cativa soldati americani au fost raniti iar camarazii lor s-au repezit sa le acorde primul ajutor. Imediat o a doua masina a fost detonata, luandu-i prin surprindere pe militarii americani si provocand haos, iar o ploaie de obuze de mortier si rachete antitanc s-a abatut asupra a doua turnuri de paza si a soldatilor expusi. Ceea ce demonstreaza existenta unui plan de actiune atent elaborat, au afirmat specialistii americani. Apoi a inceput asaltul propriu-zis, cu prelungite schimburi de focuri de arme automate.

Garzile inchisorii au rezistat mai bine de o ora, atacul luand sfarsit o data cu interventia in forta a elicopterelor de asalt americane si a artileriei grele.
Inchisoarea de la Abu Ghraib gazduieste peste 3.500 de prizonieri, majoritatea suspectati de implicare in atacuri teroriste si criminali de drept comun.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.