Un grup de intelectuali romani din Statele Unite a decis sa demareze o campanie de informare a autoritatilor si opiniei publice americane despre identitatea romaneasca a Basarabiei. Scopul acestor intelectuali romani este de a transforma perspectiva unei reunificari a Romaniei cu actuala Republica Moldova intr-o varianta care sa devina cu adevarat posibila in viitor. Grupul de patrioti romani din diaspora romana din Statele Unite intentioneaza sa schimbe atitudinea SUA fata de Basarabia. Prin actiunea lor, grupul de romani din SUA urmareste "reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din Statelor Unite ale Americii, ca si informarea si angajarea liderilor politici americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia".

Grupul de romani din diaspora care a propus aceasta initiativa este reprezentat de parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, doctorul Nicholas Dima, inginerul Valentin Tepordei si doctorul Silviu Ziscovici, toti patru reprezentanti de marca ai comunitatii romanesti din Statele Unite. De remarcat ca in comunicatul trimis redactiei cei patru mentioneaza ca initiativa lor beneficiaza de sprijinul a peste 2 milioane de romani din Statele Unite.

"Daca generatia de Romani de azi renunta la Basarabia, nimic nu va impiedica generatia de maine sa renunte la Transilvania ori la alte provincii romanesti. Este datoria noastra, a tuturor Romanilor, sa militam pentru un stat national romanesc, democrat, tolerant, si intregit cu Basarabia", argumenteaza grupul de romani din SUA intitulat "Comitetul ad-hoc roman-american pentru Basarabia". "Fosta republica Sovietica Moldova este un stat creat articial, fara identitate proprie, fara natiune, fara istorie, fara resurse si fara viitor. "Moldova de rasarit" exista doar ca sa faca jocul Moscovei intre Romania si Ucraina si sa incurce treburile Europei.

In aceasta lumina, Romanii si conducatorii tarii au obligatia sa gaseasca curajul necesar enuntarii adevarului si remedierii imfamului pact Ribbentrop-Molotov", mentioneaza "Comitetul ad-hoc roman-american pentru Basarabia". "Pentru pacea si siguranta Europei, singurul loc natural al Moldovei dintre Prut si Nistru este impreuna cu Romania. Acordurile de la Helsinki interzic modificarea frontierelor prin mijloace violente, dar nu insa prin negocieri. In acest sens, Guvernul Roman ar trebui sa abordeze aceasta problema cu toate marile capitale ale lumii. In acest sens, un grup de Romani-Americani din Washington a luat initiativa de a informa forurile de resort cerand schimbarea atitudinii Statelor Unite in aceasta importanta problema", informeaza grupul de romani din diaspora.

Basescu, chemat sa lupte pentru Basarabia
In continuare, "Comitetul ad-hoc roman-american pentru Basarabia" mentioneza ca a trimis luna trecuta o scrisoare presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care solicita noilor autoritati de la Bucuresti sa participe si ele la acest efort: "Romanii dispersati in lume trebuie sa se puna de acord cu cei din tara si din Basarabia si impreuna cu autoritatile de la Bucuresti sa-si sustina ferm si demn drepturile".

"Comitetul nostru urmareste repararea injustitiei istorice comise impotriva Romaniei de pactul Ribbentrop-Molotov, si reafirma dreptul tarii asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. In acest scop, am inceput sa contactam si sa informam atat autoritatile americane, cat si opinia publica din Statele Unite despre situatia Basarabiei. In vederea consolidarii cooperarii Romano-Americane in aceasta problema, suntem gata sa colaboram cu Dvs. si cu Guvernul pe care il conduceti", mentioneaza grupul de romani din SUA in scrisoarea transmisa lui Traian Basescu.

"Obiectivele urmarite de grupul nostru de actiune sunt: reafirmarea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei si mentinerea vie a acestei idei in opinia publica din SUA; informarea si angajarea liderilor politici Americani in sustinerea cauzei romanesti privind Basarabia; promovarea pe plan international a drepturilor romanesti asupra provinciei cu scopul final de a se obtine reunirea Basarabiei cu Romania", anunta grupul de romani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.