Aproximativ 200 de membri ai organizatiei Garda Ungara au participat duminica, intr-o localitate situata in apropiere de Budapesta, la o demonstratie pe care ei au considerat-o ca fiind una pentru apararea sigurantei publice in regiune, informeaza NewsIn.

Garda Ungara a precizat ca in unele zone locuite de rromi majoritatea pasnica traieste cu teama din cauza deselor altercatii izbucnite intre grupurile de delincventi. Garda Ungara a organizat duminica demonstratia de la Tatarszentgyorgy, chiar daca autoritatile locale au retras autorizatia acordata initial manifestarii, pe motiv ca actiunea este orientata impotriva comunitatii de rromi.

Membrii Garzii Ungare, imbracati in uniformele negre ale organizatiei, au marsaluit pe strada principala din localitate pana la o scena in aer liber, unde au fost rostite discursuri.

In zona fusesera mobilizate importante forte de ordine, defilarea nefiind permisa pe strazile locuite preponderent de rromi. In timpul manifestatiei nu s-au inregistrat incidente.

Dimineata, rromii din sat organizasera si ei o demonstratie, pentru a protesta fata de actiunea Garzii Ungare. Cetatenii etniei s-au deplasat pe strazile localitatii intonand cantece tiganesti si s-au rugat la biserica pentru rromii si evreii ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Garda Ungara a fost creata la sfarsitul lunii august pe langa partidul de extrema-dreapta Jobbik, care nu este reprezentat in Parlament. Potrivit purtatorului sau de cuvant, Levente Jonas, "obiectivul Garzii Ungare este de a incheia tranzitia iesirii din comunism", dar oficialul nu a precizat in ce mod ar urma sa se realizeze acest obiectiv. Levente Jonas spune ca liderii Garzii Ungare le cer membrilor sa se familiarizeze cu manuirea armelor, "in special din cauza cresterii numarului crimelor comise de tigani".

Noua grupare paramilitara practica o retorica militanta, indreptata deschis impotriva homosexualilor, evreilor si tiganilor.

Organizatiile de aparare a populatiei rrome si miscarile evreiesti au cerut interzicerea acestei miscari. Garda Ungara si-a ales un drapel care aminteste de emblema in rosu-alb-negru a Crucilor cu Sageti, partid care in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a contribuit la deportarea a 450.000 de evrei unguri catre lagarele mortii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.