Papa Ioan Paul al II-lea va fi inmormintat vineri la Roma, la ora 8 GMT. Anuntul a fost facut de Conciliul Cardinalilor, instanta suprema in interregnum la Vatican, formata din 117 cardinali si intrunit pentru prima data ieri.

Cardinalii au precizat ca informatia privind dorinta exprimata testamentar de Sfintul Parinte, de a fi inhumat in Polonia natala, nu s-a adeverit. De altfel, la cripta Basilicii Sf. Petru din Roma pregatirile pentru inhumarea Papei incepusera deja de citeva zile. De ieri, corpul Papei Ioan Paul al II-lea a fost depus pe un catafalc la Basilica Sf. Petru, trupul Suveranului Pontif urmind sa ramina expus credinciosilor acolo timp de trei zile. Papa e acoperit cu o pinza de culoare aurie, e imbracat intr-un patrafir alb, are o mitra rosie, iar miinile ii sint incrucisate la piept.

Va fi conservat

Trupul Papei Ioan Paul al II-lea este conservat pentru a fi expus in Basilica Sf. Petru. Familia Signoracci e singura familie care asigura conservarea papilor, aceasta pregatind corpurile papilor Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea si Ioan Paul I. "Sint pregatit, imi voi face treaba cit mai bine posibil, cum au facut-o tatal meu si fratii mei. Ne straduim sa fim, inca o data, la inaltime", a spus Cesare Signoracci. Pina in urma cu o suta de ani, papii era doar imbalsamati, Papa Pius al X-lea fiind cel care a decis sa renunte la aceasta traditie.

Roma, in fierbere

"Funeraliile vor constitui o incercare extraordinara in materie de logistica si securitate", a spus primarul Romei, Walter Veltroni. In conditiile in care la ceremonia de inmormintare sint asteptati sa participe cel putin doua milioane de credinciosi, posibil chiar patru milioane, precum si peste 200 de oameni politici, dispozitivele de forta care vor fi desfasurate se anunta a fi impresionante.

Primarul Romei spune ca vor fi mobilizati aproximativ 6.500 de politisti pentru a asigura respectarea ordinii si protectia personalitatilor. In plus, pentru ca autoritatile se tem de "actiuni demonstrative" si pentru ca nu exclud "amenintarile teroriste", spatiul aerian de deasupra Romei va fi inchis in ziua funeraliilor, el fiind protejat de avioane de vinatoare si de elicoptere. Un avion AWACS din cadrul NATO va executa o misiune de monitorizare. Eventuala decizie de doborire a unei aeronave care ar constitui o amenintare ar urma sa fie luata de Ministerul Apararii din Italia. De asemenea, vor fi sporite masurile de supraveghere din aeroporturi si din garile italiene, asa incit intregul dispozitiv de securitate va include intre 10.000 si 15.000 de politisti si militari.

In alta ordine de idei, pentru a face fata cheltuielilor, Vaticanul a anuntat ca va apela, daca va fi cazul, si la fondul de rezerva. Se estimeaza ca in aceasta perioada industria hoteliera si cea alimentara vor avea cresteri spectaculoase la Roma.

Pleiada de oficialitati

La ceremoniile de vineri, si-au anuntat deja participarea o serie de personalitati marcante ale lumii: George Bush, Viktor Iuscenko, Jose Manuel Barosso, presedintele Austriei, regele si regina Belgiei, presedintele Portugaliei, premierul Spaniei, premierul Canadei, presedintele Braziliei si al Mexicului. Va fi, de asemenea, prezent liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe, Bartolomeu I.

Din partea Romaniei, la funeraliile Papei va participa cu siguranta presedintele Basescu, premierul Tariceanu, precum si Patriarhul Teoctist.
Wojtyla ar putea fi sanctificat

La o zi dupa moartea sa, Suveranul Pontif a fost numit "Ioan Paul al II-lea cel Mare", denumire pe care Biserica o da Suveranilor Pontifi canonizati. "Ioan Paul al II-lea cel Mare" a murit "foarte senin, cu seninatatea sfintilor", a spus Cardinalul Angelo Sodano, secretarul de stat in exercitiul Vaticanului, in timpul slujbei religioase pe care a prezidat-o, duminica, in Piata San Pietro, in memoria Suveranului Pontif. De altfel, el este si cel care a lansat prima data ipoteza ca Papa Ioan Paul al II-lea ar putea fi sanctificat.

Analize care dureaza veacuri

"O astfel de procedura necesita timp, nu trebuie sa ne asteptam la declaratii saptamina aceasta", spune expertul Patrick Agnew, care adauga ca dosarul Papei Ioan Paul al II-lea este "unul bun". Dosarele canonizarilor sint analizate la Vatican de "Congregatia pentru cauza sfintilor", rapiditatea cu care sint luate hotaririle fiind diferite, uneori durind chiar secole. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea a accelerat insa procedurile, Padre Pio si Jose Maria Escriva de Balaguer, fiind sanctificati la doar douazeci si ceva de ani de la moartea lor.

Drumul catre sanctificare e conditionata insa de mai multe aspecte, printre care si minunile infaptuite. O prima minune este necesara pentru ca o persoana sa fie proclamata preafericita, iar o a doua pentru a deveni sfint. In perioada moderna, Papa Pius al X-lea, mort in 1914, a fost beatificat in 1951 si canonizat in 1954. Pina la el, ultimul caz de sanctificare a fost cel al Papei Pius al V-lea, mort in 1572 si canonizat in 1712.

Polonezii cer inima Papei

Inima Papei Ioan al II-lea ar putea ajunge la Cracovia, acolo unde fostul Suveran Pontif a slujit inainte de a ajunge la Vatican. Un cotidian german a publicat ieri un articol in care vorbeste despre existenta unor negocieri secrete intre catolicii din Cracovia si inaltii prelati de la Vatican in privinta mutarii inimii Papei la Castelul Wawel din Cracovia. La sfirsitul saptaminii trecute, de altfel, se mai spune, un emisar polonez a ajuns la Vatican pentru a discuta detalii legate de o eventuala aducere a inimii Papei in Cracovia. Acest gest, cu care, se mai speculeaza, ar fi fost de acord insusi Papa, ar impaca ambele parti - si Vaticanul, si Polonia. Un prelat polonez, Janusz Bielanski, a spus ca aducerea inimii Papei la Cracovia ar fi o binecuvintare pentru poporul polonez. Pe de alta parte, Cardinalul de Cracovia s-a aratat mai rezervat fata de un asemenea gest, sugerind ca aducerea inimii ar fi un gest "romantic", care nu se mai practica astazi. Negocierile pe aceasta chestiune, la care a facut referiri si presa poloneza de ieri, nu sint insa nici negate, dar nici confirmate.

Doliu mondial

Brazilia, cea mai mare tara catolica din lume, a decretat sapte zile de doliu national, iar Egiptul, Italia, Cuba, Bolivia si India, trei zile. In acelasi timp, Ierusalimul omagiaza amintirea Sfintului Parinte prin oficierea unei slujbe religioase la biserica Sfintului Mormint din Ierusalim. Papa Ioan Paul al II-lea va fi omagiat in Romania cu aceeasi atentie ca si in celelalte tari. Consiliul Consilierilor Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla a hotarit intrarea in noua zile de doliu ca urmare a mortii Suveranului Pontif, credinciosii eparhiei fiind indemnati la "rugaciune staruitoare" pentru odihna sufletului Sfintului Parinte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.