Comandantii americani sustin ca insurgentii au trecut acum la lovituri mai ample si mai bine organizate. In timp ce rebelii isi schimba tactica, sunnitul Hajim al-Hassani a fost ales presedinte al Adunarii Nationale irakiene.

DupA citeva zile de relativa acalmie, insurgentii si-au facut din nou simtita prezenta pe teritoriul irakian. Timp de 40 de minute, inchisoarea Abu Ghraib, din vestul Bagdadului, a fost atacata simbata seara de aproximativ 60 de rebeli. Incidentul s-a soldat cu ranirea a 44 de militari americani si a 12 detinuti. Potrivit unui purtator de cuvint al fortelor de coalitie, cel putin un terorist a fost ucis, iar alti citiva zeci dintre ei, raniti. Atacul a fost declansat prin detonarea a doua masini-capcana, fiind continuat cu un tir intens de mortiere, rachete antitanc si arme usoare. Incidentul s-a produs la sfirsitul unei saptamini in care atacurile asupra fortelor americane pareau sa se mai fi diminuat.

Comandantii americani sustin insa ca insurgentii isi concentreaza acum eforturile pe atacuri mai ample si mult mai bine organizate. Intre timp, parlamentarii irakieni l-au desemnat, duminica, pe ministrul Industriei, sunnitul Hajim al-Hassani, in functia de presedinte al Adunarii Nationale. Siitul Hussein Chahristani, om de stiinta incarcerat sub regimul condus de Saddam Hussein, si kurdul Aref Taifur, membru al biroului politic al Partidului Democratic din Kurdistan, au fost alesi adjuncti ai lui al-Hassani. Alianta siita, care a cistigat alegerile, si blocul kurd, situat pe locul al doilea in scrutinul din ianuarie, au convenit ca presedintele Adunarii Nationale trebuie sa fie un sunnit, in dorinta de a obtine colaborarea minoritatii dominante din timpul fostului dictator Saddam Hussein.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.