Parlamentul European a adoptat ieri un raport privind inasprirea actualelor reguli pentru achizitia si posesia de arme de foc. Textul documentului a fost deja negociat timp de 18 luni in cadrul celor trei institutii ale UE - parlamentul, comisia si consiliul - si ar putea intra in vigoare din 2008.

Problema a ajuns din nou in atentia opiniei publice, in urma incidentului petrecut la o scoala din Finlanda, la inceputul acestei luni, cand un adolescent a impuscat opt persoane, dupa care s-a sinucis.

Si in Germania politia a anuntat recent ca a prevenit un masacru ce era pus la cale de mai multi tineri la o scoala de langa Koln. Raportul adoptat ieri de PE a fost realizat de parlamentarul ecologist german Gisela Kallenbach. Daca vor fi adoptate, noile reguli ar putea intra in vigoare in ianuarie 2008, iar tarile membre vor trebui sa le adopte in propria legislatie pana in 2010. Noile masuri ar urma sa completeze directiva din 1991, care fixeaza standarde minime pentru inregistrarea armelor si prevede un "carnet european pentru portul de arma", obligatoriu pentru oricine transporta o arma dintr-un stat intr-altul al UE.