Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a depus juramantul pentru cel de-al doilea mandat, dupa ce luna trecuta a castigat alegerile prezidentiale.

Pervez Musharraf tocmai a renuntat la sefia armatei pe care o detinea inca de acum 9 ani, cand a preluat conducerea tari, in urma unei lovituri de stat.

Renuntarea a survenit unei perioade de ample proteste ale celor care sustineau ca sefia Armatei este incompatibila cu cea de presedinte.

Juramantul a fost urmat de o ceremonie religioasa in cadrul careia au fost citite versete din Koran.

La ceremonie au fost invitati sa participe diplomati straini, sefi de guverne, dar nu si membri ai principalului partid de opozitie.

Inceput de mandat controversat

Este un inceput de mandat extrem de controversat, pentru ca, nici dupa depunerea juramantului, presedintele nu a renuntat la starea de urgenta declarata la inceputul lunii, dupa ce oponentii sai au contestat rezultatul alegerilor.

Musharraf si-a atras numeroase critici ca urmare a deciziei de a-i demite pe cei mai buni judecatori ai Pakistanului, raliati de asemenea la protestul contestatarilor regimului.

Judecatorii demisi avertizasera ca realegerea lui Pervez Musharraf este neconstitutionala si ca este posibila o decizie a Curtii Supreme de reluare a alegerilor.

Pervez Musharraf insista insa ca starea de urgenta este inca necesara in conditiile unei presiuni crescande din partea insurgentilor islamisti care, in opinia sa, raspandesc teroare si indeamna la nesupunere.

Musharraf - optimist

El vede noul sau mandat drept un prim pas catre o democratie deplina si a declarat i ca va face tot ce se poate pentru un viitor mai bun pentru Pakistan:

Musharraf declara :"Va rog sa intelegeti, vrem democratie, sunt pentru democratie, vrem respectarea drepturilor omului, vrem libertati civile. Vom face insa sa se intample toate acestea in felul nostru."

"Noi intelegem societatea noastra si nevoia de imbunatatire a traiului, mai bine decat oricine ar veni sa ne dea sfaturi din occident", a declarat Pervez Musharraf.

Liderul pakistanez este beneficiaza un sprijin puternic din partea presedintele SUA.

George W Bush declara recent ca Pervez Musharraf este un partener de incredere si ca este sigur ca va ridica starea de urgenta inaintea alegerilor parlamentare.

Dealtfel, Pervez Musharraf a tinut sa mentioneze ca se va tine de cuvant si va organiza alegeri generale pe data de 18 ianuarie, asa cum a promis.

Criza continua

In timpul depunerii juramantului de catre presedintele Pakistanului au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si o parte a avocatilor care contesta regimul Musharraf de mai multa vreme.

In plus, in saptamanile urmatoare, Pervez Musharraf trebuie sa faca fata unei opozitii crancene din partea a doi lideri intorsi recent din exil, Benazir Bhutto si Nawaz Sharif.

Ambii contesta modul in care domnul Musharraf a obtinut din nou puterea si s-au declarat deja dusmanii politici ai acestuia.

In acest context, este posibil ca cei doi sa-si uneasca fortele pentru a prelua controlul parlamentului de la suporterii presedintelui Musharraf.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.