Anuntul a fost facut chiar de catre purtatorul de cuvant al ministrului irakian al Apararii, in cadrul unui interviu acordat unei televiziuni private din Irak.

Muhamad al Askari a declarat in interviu ca ministrul irakian al Apararii, alaturi de delegati din mai multe ministere, intentioneaza sa faca un tur al mai multor state europene pentru a pune la punct o colaborare in privinta posibilitatii livrarii de arme pentru artileria usoara si mortiere, avioane, elicoptere, transportoare de personal si alte tipuri de echipament militar.

Printre tarile europene ce urmeaza a fi vizitate si sunt mentionate expres, se numara Romania si Serbia.

“Credem ca acest gen de arme ar fi de natura sa schimbe ecuatia, si vor aduce mai mult respect pentru armata irakiana, care va fi nevoita sa se descurce singura in viitorul apropiat”, spune purtatorul de cuvant al ministrului irakian al Apararii.

Oficialul irakian a precizat de asemenea ca armata irakiana trece printr-o perioada masiva de transformari, si este totodata martora la un proces de schimbari profunde atat in plan administrativ si logistic, cat si din punct de vedere al sprijinului primit acum in mare masura de la fortele multinationale.

Cateva zone de securitate vor fi prelute insa de fortele irakiene pana la sfarsitul acestui an.