Noul guvern liberal al Poloniei a castigat votul de incredere al majoritatii parlamentarilor dupa primul discurs major al premierului Donald Tusk – la o luna de la castigarea alegerilor- in care acesta a prezentat prioritatile guvernului sau.

Nu existau indoieli ca va primi votul de incredere mai ales ca in Parlament coalitia de guvernare detinte majoritatea.

Dar in Polonia fiecare nou guvern trebuie sa obtina votul de incredere inainte de a fi confirmat.

Premierul Donald Tusk a prezentat prioritatile guvernului sau, precizand ca e in favoarea unui guvern restrans, a unor taxe mai mici si a privatizarilor.

Premierul Poloniei a dat detalii concrete mai ales in privinta politicii externe pe care o urmareste.

Prezentand o pozitie prieteneasca dar ferma in privinta aliatului traditional al Poloniei, Statele Unite, premierul polonez a promis ca va retrage trupele din Irak anul viitor.

El a precizat si ca va continua discutiile cu Washingtonul pe tema scutului antiracheta dar a insistat ca Polonia va lua in considerare si punctele de vedere ale partenerilor sai europeni, inclusiv Rusia, care s-a opus proiectului.

Donald Tusk a declarat ca Polonia va semna noul tratat de reforma a Uniunii Europene, exceptand Carta drepturilor fundamentale.

Polonia fiind o tara catolica, atat opozitia cat si presedintele se opun cartei argumentand ca ar putea intra in conflict cu legislatia poloneza la capitole precum casatoriile intre persoane de acelasi sex sau eutanasia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.