Fostul prim ministru al Pakistanului, Nawaz Sharif, s-a intors la Lahore dupa sapte ani de exil in Arabia Saudita.

Domnul Sharif a fost inlaturat de la putere in 1999 printr-o lovitura de stat militara in urma careia a preluat puterea actualul presedinte, Generalul Pervez Musharraf.

Revenirea sa, precum si cea anterioara a fostului premier Benazir Bhutto, denota faptul ca Pakistanul traieste un moment politic interesant.

Sosirea domnului Sharif la Lahore contrasteaza cu tentativa sa esuata din luna septembrie cand a fost deportat la doar cateva ore dupa ce a ajuns la Islamabad.

De data aceasta a aterizat pe un alt aeroport si a fost intampinat de o multime de suporteri.

'Inlaturarea dictaturii militare'

Inainte de a cobori din avion, Nawaz Sharif a declarat reporterilor BBC ca obiectivul sau final este de a pune capat dictaturii militare in Pakistan, afirmatie care sugereaza ca nu ramane loc de dialog cu presedintele tarii, Generalul Pervez Musharraf.

Ramane de vazut daca prin aceasta afirmatie domnul Sharif a dorit sa puna in evidenta diferenta dintre el si rivala sa politica, doamna Bhutto.

Aceasta din urma s-a intors in Pakistan luna trecuta dupa un lung exil. Revenirea ei a fost insa precedata de mai multe runde de negocieri cu presedintele Musharraf pe marginea unei posibile divizari a puterii.

Nici unul dintre ei nu a explicat clar daca s-a ajuns la o intelegere, sau daca exista posibilitatea atingerii unei intelegeri in viitor.

Relatiile lor s-au deteriorat insa ca urmare a opozitiei doamnei Bhutto fata de impunerea starii de urgenta in Pakistan la inceputul lunii noiembrie.

Benazir Bhutto si Nawaz Sharif au servit fiecare cate doua mandate de prim ministru.

Asta inseamna ca - daca nu se modifica actuala constitutie - nici unul dintre ei nu poate obtine un al treilea mandat de premier, chiar daca partidele lor castiga alegerile din luna ianuarie.

Sunt semne de intrebare in legatura cu corectitudinea acestor alegeri.

Presedintele Musharraf a impus starea de urgenta, a suspendat constitutia, a demis mai multi judecatori de la Curtea Suprema de Justitie, a arestat mii de oponenti politici si a impus restrictii dure presei.

Cu toate acestea, simpla prezenta in Pakistan a doi dintre cei mai populari politicieni - Nawaz Sharif si Benazir Bhutto - face ca situatia politica sa fie foarte interesanta.

Ramane de vazut daca revenirea acasa a celor doi va echivala cu o victorie politica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.