Compania energetica italiana Eni a semnat la Kremlin un acord de asociere cu consortiul de stat rusesc, Gazprom, in vederea construirii gazoductului South Stream, ce urmeaza a deveni functional din 2013.

Asocierea adanceste dependenta energetica a Europei de gazul rusesc, prin subminarea proiectului Nabucco, pe care Uniunea Europeana incearca sa il construiasca, in ciuda politicilor antieuropene ale Ungariei si Italiei.

Compania energetica ita­li­a­na Eni a decis infiintarea, alaturi de consortiul rusesc Gazprom, a unei companii ce se va ocupa cu constructia gazoductului South Stream, o conducta ce va lega Rusia de Europa, prin Marea Neagra, tranzitand, printre altele, si teritoriul Romaniei. Acordul a fost semnat la Kremlin de presedintele Gazprom, Alexei Miller, si de directorul executiv al Eni, Paolo Scaroni.

Actele au fost parafate in fata presei, iar pentru a da mai multa greutate momentului, la festivitate a participat si presedintele rus Vladimir Putin, alaturi de premierul italian Romano Prodi. Gazprom a anuntat ulterior ca societatea va fi infiintata pana la 15 ianua­rie 2008 si ca cele doua parti vor investi aproximativ 10 miliarde de euro in constructia a aproximativ 900 de kilometri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.