Marina Litvinenko, vaduva fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu radioactiv in urma cu un an la Londra, a acuzat ieri Rusia ca face tot posibilul sa obstructioneze ancheta, informeaza NewsIn.

Tot ce "au facut (autoritatile ruse - n.red.) a fost sa compromita ancheta", a spus vaduva fostului spion care devenise opozant al regimului Putin. Mariana Litvinenko recunoaste si sustine eforturile autoritatilor britanice pentru de a finaliza ancheta si pentru a obtine extradarea principalului suspect, Andrei Lugovoi.

Rusoaica urma sa anunte ieri ca depune o plangere la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg pentru a constrange Rusia sa coopereze la ancheta.

"Ceea ce conteaza pentru mine este ca ancheta sa continue", a precizat Mariana Litvinenko.
Decesul lui Aleksadr Litvinenko la 23 noiembrie 2006, in urma ingerarii de poloniu 210, substanta radioactiva rara, a provocat initial stupoare in Marea Britanie, apoi tensiuni cu Moscova, pe masura ce ancheta se orienta spre o pista rusa. La un an de la moartea spionului rus, ancheta Scotland Yard se afla insa, intr-un punct mort.

Litvinenko, devenit opozant al regimului lui Vladimir Putin si care tocmai primise cetatenia britanica, l-a acuzat pe presedintele rus pentru otravirea sa, intr-o scrisoare data publicitatii postum. Kremlinul a calificat ulterior, aceste acuzatii drept o "provocare", informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.