China a anuntat ca va permite unui portavion american sa ancoreze intr-un port din Hong Kong pentru a sarbatori Ziua Recunostintei, pe care americanii o marcheaza joi.

Un purtator de cuvant al ministerului chinez de externe, Liu Jianchao, a spus ca decizia a fost luata din motive umanitare.

Domnul Liu nu a explicat insa de ce China a refuzat initial accesul navei americane in portul din Hong Kong, spunand doar ca Beijingul ia aceste decizii in functie de fiecare caz in parte.

Agentiile americane de presa anuntau ca portavionul Kitty Hawk ar fi trebuit sa soseasca inca de miercuri in Honk Kong, pentru ca echipajul sa beneficieze de patru zile de permisie.

Insa initial autoritatile chineze nu si-au dat acordul ca portavionul, la bordul caruia se afla aproximativ opt mii de oameni, sa ancoreze in portul din Hong Kong.

Oficialii americani si-au exprimat suprinderea in fata refuzului venit de la Beijing, mai ales ca nu li s-a oferit niciun motiv pentru refuz.

Unele dintre familiile marinarilor venisera deja la Hong Kong pentru a petrece Ziua Recunostintei.

Hong Kong-ul este de multi ani, chiar din timpul razboiului din Vietnam, un port in care marinarii americani veneau in mod frecvent pentru asa numitul program de odihna si recuperare.

Refuzul Chinei a venit ca o adevarata supriza, la numai cateva saptamani dupa ce ministrul american al apararii Robert Gates efectuase o vizita in China, vizita despre care spunea ca ar putea duce la un dialog pe termen lung.

Totusi, joi dimineata, ministerul chinez de externe a hotarat sa permita navei americane sa intre in fosta colonie britanica, subliniind ca a luat aceasta decizie exclusiv din considerente umanitare.

Alte explicatii nu au fost date, insa Beijingul ar putea fi deranjat de intentiile Statelor Unite de a vinde Taiwanului echipamente militare pentru imbunatatirea sistemului de rachete in valoare de a aproape de un milliard de dolari, dar si de intalnirea de luna trecuta dintre presedintele Bush si liderul Tibetan, Dalai Lama, pe care China il considera un tradator.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.