Cresterea consumului de cocaina, nivelul ridicat de decese legate de consumul de droguri si "amenintarea" reprezentata de cresterea productiei de opiu contracareaza rezultatele bune ale combaterii consumului de canabis in Europa, subliniaza raportul anual european publicat astazi.

Raportul Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie afirma printre altele si ca un milion de consumatori sau fosti consumatori de droguri injectabile, sunt purtatori ai virusului hepatitei C, facand referire de o "epidemie ascunsa in Europa".

OEDT noteaza, printre altele, ca "stabilizarea sau ameliorarea general durabila observata in materie de consum de heroina in Europa este pusa sub semnul intrebarii din cauza cresterii productiei de opium in Afganistan".

Productia potentiala totala de heroina este estimata la 606 tone in 2006, fata de 472 in 2005. "Desi impactul acestei productii record de opium nu este vizibil inca in cifrele consumului de heroina in Europa", raportul vede in aceasta disponibilitate "o amenintare".

"Noile date sugereaza ca, dupa o crestere sustinuta, consumul de canabis se stabilizeaza" si ca "semnele popularitatii sale la tineri se diminueaza", potrivit Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT). Raportul vizeaza cele 27 de state membre ale UE, Norvegia si Turcia.

Desi canabisul ramane cel mai consumat drog ilegal din Europa (70 de milioane de adulti l-au incercat in timpul vietii, 23 de milioane anul trecut), aceste tendinte de stabilizare genereaza un "optimism prudent" al OEDT. Observatorul este insa ingrijorat de consumul intens al acestei substante de catre trei milioane de persoane, informeaza NewsIn.

"Mesajele pozitive" in legatura cu utilizarea canabisului sunt afectate si de "numeroasele decese legate de droguri si de consumul in crestere de cocaina", arata raportul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.