Statele Unite au lansat invitatii la conferinta internationala asupra pacii in Orientul Apropiat, confirmand ca aceasta va incepe martea viitoare la Annapolis, langa Washington. Au fost trimise invitatii unui numar de 50 de tari si organizatii, intre care Israelului si autoritatii palestiniene, Natiunilor Unite, si mai multor tari din Liga Araba.

Nu este clar insa daca tari ca Siria si Arabia Saudita, care nu au relatii diplomatice cu Israelul, vor accepta sa trimita delegatii.

Conferinta de la Annapolis reprezinta primul efort concertat al administratiei Bush de a rezolva conflictul israelo-palestinian.

Iar oficialitatile americane spun ca reuniunea e deosebit de importanta fiindca va lansa primele negocieri cuprinzatoare, de cand presedintele Clinton a gazduit tratativele de pace israelo-palestiniene la sfarsitul presedintiei sale, in 2000.

Adjunctul ministrului de externe american pentru Orientul Apropiat, David Welch a declarat ca ambele parti au mari sperante privind conferinta, in pofida diferentelor de pozitie.

„Nu subestimez greutatile pe care partile le intampina in efortul de a gasi o cale comuna. Exista insa intelegere asupra anumitor puncte. in special, exista un acord ca acesta e momentul de a deschide o noua pagina si a incepe negocieri serioase de pace”, a declarat reprezentantul ministerului de externe american.

Potrivit oficialitatilor americane, scopul final ar fi crearea unui stat palestinian pasnic alaturi de Israel.

Inainte de inceperea conferintei, presedintele Bush va avea convorbiri separate cu premierul israelian Ehud Olmert si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.