Dintr-un demers de studiere a istoriei, colocviul de la Odense s-a transformat intr-un elogiu la adresa serviciului secret est-german.
Wegener Friis, tinar istoric danez de la Centrul pentru Studierea Razboiului Rece, a intentionat sa organizeze o dezbatere stiintifica in cadrul careia sa ofere cuvintul „martorilor directi“ la evenimentele perioadei respective inainte „sa fie prea tirziu“. De aceea, Friis i-a invitat weekendul trecut pe fostii membri ai serviciului secret al Republicii Democrate Germane, Stasi, la un colocviu la Universitatea daneza din Odense.

Reuniunea a declansat insa protestele victimelor serviciului est-german, deoarece s-a transformat intr-o apologie a „patriotismului“ agentilor acestuia. Cei 60 de invitati, fosti membri ai Stasi, care s-a dizolvat in 1990, au profitat de ocazie pentru a-si lauda serviciile aduse „in slujba pacii“. In deschidere a fost citit un mesaj al unui comandant al serviciului de pina in 1990, Werner Grossman, in virsta de 78 de ani, care nu a putut participa la intrunire din cauza starii precare de sanatate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.