Un oras din Ungaria va gazdui baza strategica de transport aerian a Aliantei Nord-Atlantice

Aeroportul din orasul maghiar Papa, din vestul Ungariei, va fi baza militara de transport strategic al flotei aeriene Nord-Atlantice. Intre candidate figurau si baza Ramstein din Germania si cea de la Constanta, in Romania.

Imre Szekeres, ministrul ungar al apararii, a anuntat ca NATO a decis sa-si stabileasca o baza aeriana strategica in localitatea Papa, in defavoarea celei de la Remstein, din Germania, si a celei romanesti, de la Constanta, relateaza MTI.

Decizia a fost luata vineri si, potrivit ambasadorului SUA la Budapesta - April H. Foley -, ea reflecta faptul ca membrii NATO vad in Ungaria un partener de nadejde. Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa plaseze in Papa trei sau patru avioane de transport de tip Boeing C-17 Globemaster III, aparate capabile sa zboare in conditii nefavorabile cu o incarcatura de 77 de tone aproape 4.500 de kilometri.

Primul C-17 va ajunge pe teritoriul Ungariei la sfarsitul anului viitor, iar celelalte sunt planificate a ateriza in 2009. Aeronavele vor avea un rol-cheie in transportarea trupelor in Irak si Afganistan, dar si in furnizarea de logistica si de provizii in zonele de conflict.

Proiectul va crea intre 300 si 500 de locu ri de munca pentru locuitorii maghiari din zona aflata in apropierea bazei.

In perioada 2006-2007, NATO a investit peste 32 milioane de euro pentru a renova aeroportul din Papa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.