Zilele cotelor, care ii adunau in strada pe fermierii europeni nemultumitii de surplusul de cereale sau lapte, vor deveni de domeniul trecutului. Aceasta isi propune Executivul de la Bruxelles, care s-a hotarat sa aduca un suflu nou si mult mai permisiv Politicii Agricole Comunitare (PAC), prin intermediul unor proiecte de reforma ce vor fi facute publice maine.

Aceasta isi propune Executivul de la Bruxelles, care s-a hotarat sa aduca un suflu nou si mult mai permisiv Politicii Agricole Comunitare (PAC), prin intermediul unor proiecte de reforma ce vor fi facute publice maine.

Conform Agentiei France Presse, care a vazut in avanpremiera planul Comisiei Europene, reformele vizeaza acomodarea PAC la provocarile pietei mondiale care au condus la cresterea cererii de cereale, dar si de lapte si produse derivate din acesta.

Mai multi bani alocati pentru dezvoltarea rurala

In prezent, in conformitate cu ajustarile facute de Bruxelles inca din 2003, ajutoarele directe pentru agricultori nu mai sunt in mod sistematic legate de cantitatile produse (in termeni comunitari-„decuplare“). Dar exista insa o serie de exceptii, mai ales in cazul Frantei. Drept urmare, Comisia Europeana doreste renuntarea si la aceste derogari, fapt care va provoca o serie de dezbateri extrem de tensionate. De altfel, Bruxelles ar dori reorientarea banilor alocati PAC (aproximativ 40% din bugetul comunitar), treptat, spre dezvoltarea rurala si reducerea, in consecinta, a subventiilor directe pentru fermieri. Una dintre masurile CE loveste direct si in marile cooperative agricole, precum cele din Germania si Marea Britanie.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.