Politia rusa l-a retinut vineri pe ministrul adjunct al Finantelor, Serghei Storchak, in cadrul unei anchete penale. Storchak este responsabil cu politica datoriilor externe ale Rusiei si cu coordonarea fondului de stabilizare a tarii, in valoare de 148 de miliarde de dolari, ce provine din veniturile obtinute din vinzarea de petrol. Storchak este viceministru din 2005 si a renegociat plata datoriei Rusiei catre tarile din Clubul de la Paris.

„Storchak, precum si directorul firmei Sodexim, Zaharov, si presedintele unei banci moscovite, Volkov, au fost arestati sub suspiciunea de tentativa de deturnare masiva de fonduri in forma organizata“, a declarat Vladimir Markin, din comitetul de investigare.

Arestarea lui Storchak se inscrie in cadrul unei anchete privind deturnarea unor fonduri ale statului legate de datoria externa a Rusiei, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata anchetei. „Un grup mare de persoane se afla sub investigatie si vor avea loc noi arestari. Este legat de datoria de stat si de modalitatile de plata a acesteia, cind 30% din fonduri dispareau“, a declarat sursa.