In Katmandu, oamenii traiesc printre zeitati si temple. Pe scarile templelor sint expuse marfuri spre vinzare - peste uscat, flori, orez - si se gateste „fast food“ nepalez. Pe biciclete parcate se vind fructe sau sucuri de fructe, iar daca incurca prea rau circulatia, magazinul se muta dupa caz mai la dreapta sau mai la stinga! Orasul e murdar si intunecat (cu pene de curent frecvente), iar oamenii, desi veseli si primitori, sint foarte saraci, mai ales cei din casta inferioara, a „celor de neatins“ (paria). In Katmandu nu ninge niciodata, insa e cumplit de frig, iar incalzire centrala nu prea exista. Saptamina trecuta insa, capitala nepaleza s-a animat multumita atmosferei calde a serbarilor ocazionate de inceperea noului an comercial. Acesta debuteaza in a treia zi a festivalului Dipawali/Tihar, sarbatoarea luminilor.

Anul incepe cu ziua dedicata venerarii lui Laxmi, zeita bunastarii, sotia lui Vishnu. Laxmi este importanta mai ales pentru comercianti, care incearca in aceasta zi sa vinda cit mai mult, chiar daca la un profit mai redus. Astfel, pentru ca afacerile sa mearga bine, preturile scad cit se poate de mult. O thanka (pictura sau broderie religioasa) costa 2.200 de rupii - cam 25 de euro -, iar vinzatorul nu vrea sa accepte in ruptul capului mai mult de 100 de rupii profit. Este important sa cumperi metale, mai ales aur si argint.

Magazinele sint toate decorate cu flori si luminari aprinse, astfel incit Laxmi sa nu isi piarda cumva drumul spre casa. Stapinele caselor, imbracate in sari rosii, culoare ce aduce noroc, duc fie spre casa, fie spre magazine farfuriile cu tikka (mincare de pui) si cu alte mici bunatati ce au fost mai intii inchinate zeitei. La radio si din toate locuintele se aud cintece dedicate tot acesteia. Copiii merg din casa in casa, din magazin in magazin, cintind un asa-numit aarti (in sanscrita, aa inseamna spre, iar rati inseamna cea mai inalta adoratie pentru Dumnezeu) pentru Laxmi. Cu banii primiti, copiii se duc si fac o puja dedicata tot zeitei. Se spune ca oamenii le dau bani tocmai pentru ca zeii sint mai generosi cu copiii, deci indirect si cu cei care ii ajuta pe copii.