Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, spune ca noul raport elaborat de Comisia Interguvernamentala asupra Schimbarii Climei (IPCC) pregateste cadrul pentru un progres decisiv in negocierile privind aceasta chestiune.

Raportul, in care se spune ca planeta se indreapta catre o epoca cu temperaturi mai ridicate, intr-un ritm mai rapid, din cauza activitatii umane, face apel la reduceri substantiale ale emisiilor de gaze poluante.

In interventia sa, la finalul conferintei IPCC desfasurate la Valencia, in Spania, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a vorbit despre efectul schimbarii climei asupra tarilor sarace.

"Un aspect crucial al raportului comisiei este ca schimbarea climei va afecta cel mai mult tarile in curs de dezvoltare. Ghetarii care se topesc vor provoca inundatii in munti si vor duce la un deficit de apa in sud-estul Asiei si America de Sud. Un nivel mai ridicat al marilor ar putea duce la inundarea tarilor aflate pe mici insule", a spus secretarul general ONU.

El a mai spus:"Caderi mai reduse de ploaie vor avea drept rezultat o mai mare nesiguranta in ceea ce priveste apa si hrana in Africa. De fapt, vremea in schimbare si configuratia temperaturilor pot sa impinga tarile in curs de dezvoltare inapoi in capcana saraciei".

Ban Ki-moon a afirmat insa ca nu e o situatie fara iesire: "in raport se spune clar ca trecerea la actiuni concertate si sustinute poate in continuare sa evite unele dintre scenariile cele mai catastrofale din prognoza realizata".

Secretarul general ONU i-a indemnat pe politicinei sa ofere un raspuns la conferinta Natiunilor Unite asupra climei, programata sa inceapa pe 3 decembrie in Bali.

"Oamenii de stiinta au vorbit azi clar si pe o singura voce", a spus Ban Ki-moon, "la Bali ma astept sa faca la fel si cei care sunt raspunzatori de elaborarea politicilor in lume".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.