Un comitet consultativ al Congresului american a afirmat ca spionajul chinez a ajuns sa reprezinte un serios pericol pentru tehnologia americana.

Comisia de economie si securitate Statele Unite-China sustine ca Beijingul are si acum „un sistem extins si agresiv de spionaj industrial”.

Comisia speciala isi propusese sa studieze relatiile dintre Washington si Beijing, concentrandu-se in special pe aspectele economice si de securitate nationala.

Cel mai recent raport anual trage un semnal de alarma - activitatile de spionaj ale Chinei in Statele Unite constituie acum cel mai mare risc la adresa securitatii tehnologiei americane.

Raportul sustine ca ar trebui sa se decida, in Congresul american, masuri de contrainformatii care sa contracareze aceste actiuni si, de asemeni, sa se intreprinda un control mai drastic al exporturilor de tehnologie.

Pentru experti, insa, motive mai mari de neliniste sunt cele care se refera la faptul ca acum China produce cu rapiditate si eficienta arme sofisticate folosind tehnologie de ultima ora.

Privind in viitor, raportul avertizeaza asupra altor motive de ingrijorare.

Presa din China, aflata sub controlul statului, este folosita pentru a consolida un sentiment tot mai evident de nationalism.

In cazul unei crize internationale, avertizeaza autorii raportului, este posibil ca nationalismul sa fie un carburant eficient pentru ca neintelegerile sa se transforme in conflict deschis.

Este, asadar, un raport dur, care va fi primit cu multa neliniste de autoritatile de la Washington.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.