Regimul comunist de la Chisinau si cel separatist de la Tiraspol, ambele suspectate ca ar fi ghidate politic de Moscova, si-au unit eforturile si ataca impreuna Romania.

In timp ce pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Valerii Litkai, numeste Romania “purice al SUA pus sa piste ursul rus”, liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, acuza Bucurestiul de imperialism si se declara urmas al lui stefan cel Mare care, potrivit lui, a fost moldovean. Modul in care au reactionat la diferite situatii din ultima vreme exponentii regimurilor de pe cele doua maluri ale Nistrului este mai mult decat ciudat si tradeaza o conspiratie antiromaneasca de origine moldo-ruso-transnistreana.

OFENSIVA

Interviul lui Valerii Litkai a aparut in presa de la Moscova la numai o zi dupa ce un cotidian bucurestean a publicat un interviu cu liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin. Ulterior, Igor Smirnov a amenintat ca va interzice intrarea in Transnistria a masinilor cu placute romanesti de inmatriculare ca raspuns la decizia Guvernului de la Chisinau de a interzice circulatia autovehiculelor cu numere de inmatriculare transnistrene. Faptul ca supararea lui Igor Smirnov a ricosat nu spre Chisinau, ci spre Bucuresti tradeaza o stare de rivalitate falsa dintre regimurile de la Chisinau si Tiraspol. Ori se stie ca saptamanal in Transnistria intra mii de automobile cu numere moldovenesti si doar una sau doua cu numere romanesti. De aici rezulta ca tinta lui Igor Smirnov nu a fost aceea de a determina Chisinaul sa renunte la restrictiile de circulatie impuse automobilelor transnistrene, ci pur si simplu de a alimenta discordia dintre Bucuresti si Chisinau si de a intretine imaginea de rival pe care Vladimir Voronin incearca sa i-o creeze Romaniei in randul basara


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.