Desi au trecut doua zile de la masacrul de la liceul Jokela din Tuusula, finlandezii nu-si revin nici acum dupa socul vestilor tragice.

Focurile trase de un student asupra colegilor sai au deschis o dezbatere cu privire la controlul politiei asupra armelor, avand in vedere ca elevul respectiv cumparase legal pistolul pentru a comite masacrul. Finlanda este tara cu cel mai prestigios sistem educativ din lume, dar si a treia tara cu cel mai mare numar de arme pe cap de locuitor. Aceste statistici nu erau ingrijoratoare pana ce nu s-a produs la data de 7 noiembrie carnagiul de la liceul Jokela, unde un elev de liceu a ucis opt persoane dupa care s-a sinucis.

Acum, in fata socului si consternarii nationale, tara a angajat o dezbatere privind controlul asupra armelor de foc, noteaza ziarele Estrella Digital si El Pais. Societatea finlandeza incearca sa-si explice cum a fost posibil ca un tanar, aparent normal, sa fie capabil sa comita o asemenea crima planuita cu atata sange rece, fara ca nimeni sa-si fi dat dat seama de intentiile sale, desi o anuntase cu o zi inainte pe Internet. "Nu este posibil ca asa ceva sa se intample in Finlanda", a fost primul lucru la care s-a gandit un jurnalist al ziarului Helsingin Sanomat, care a asistat la panica instalata in randul elevilor de la colegiul unde au avut loc crimele. Ca si el, majoritatea finlandezilor nu pot inca sa-si creada ochilor ca un asemenea lucru oribil s-a petrecut in tara lor, si nu in SUA, unde acest tip de crime sunt, din pacate, relativ frecvente.

Fanul asasinilor americani

Asasinul, a carui identitate a fost confirmata de politia finlandeza sub numele de Pekka-Eric Auvinen, s-a inspirat tocmai din masacrele comise de elevii din SUA in ultimii ani. Intr-una din inregistrarile video pe care le-a postat pe portalul YouTube, Auvinen prezenta imaginile celor doi tineri cu fetele acoperite de cagule, care au asasinat 15 elevi la liceul Columbine, din Colorado, in aprilie 1999. Inregistrarea video prin care Auvinen isi anunta inca din ajun crima pe care dorea sa o comita, intitulat "Masacru la institutul Jokela - 7.11.2007, prezinta, pe de alta parte, o asemanare sinistra cu imaginile postate de studentul sud-coreean Cho Seung Hui, care a omorat 32 de persoane la Universitatea Politehnica din Virginia (SUA) in urma cu sapte luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.